Font Xica


Santa Eugènia de Berga (Osona )
Coordenades GPS:41.8997,2.2852Clica per veure la ubicació.
Alçada:531 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2016
Caminades:
I-214  Clica per enllaçar amb la caminada I-214.


Localitzada a les afores del poble per l'est, a escassos 150 metres de la plaça Major, a la llera esquerra del torrent de Santa Eugènia, a escassos 100 metres de la font Rodona.
Per accedir-hi ens situem a la part posterior de l'església, a la intersecció dels carrers Raval i de Santa Eugènia. Aquí, arrambat a la façana de l'esquerra d'una casa, s'inicia el Camí Ral que porta a Vilalleons. Prenem aquest camí que està arranjat, en lleugera davallada i direcció est. Al cap de poc més d'un centenar de metres, poc abans de creuar el torrent de Santa Eugènia per una passarel·la de fusta, just quan el camí entra en un revolt a la dreta, trobem la font a sota a mà esquerra, a la mateixa llera del torrent. Dues lloses de pedra disposades com a graons permeten que ens hi atansem amb facilitat.


La font queda per sota del camí i al costat d'una petita resclosa construïda al torrent. L'aigua raja d'entremig d'unes pedres plenes de molsa i cau al terra per on desguassa directament al torrent.

El fet que sempre ragi, poc o molt, fa que els santeugeniencs hi vagin a buscar aigua.

L'indret és molt bonic, dominat per pollancres i d'altres elements d'interès, com és el cas d'una petita resclosa, un rec que neix a la resclosa i aporta aigua als horts que hi ha a tocar del torrent, les dues passarel·les de fusta i la font Rodona, situada a escassos 100 metres aigües avall.

Durant l'any 2015 es van dur a terme treballs d'arranjament de l'entorn; s'hi van construir les dues passarel·les de fusta que salven els dos torrents, fent més accessible a tothom aquest espai natural del municipi.