Font d'en Manon


Santa Eugènia de Berga (Osona )
Coordenades GPS:41.9071,2.2835Clica per veure la ubicació.
Alçada:506 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2016
Caminades:
I-214  Clica per enllaçar amb la caminada I-214.


Emplaçada als afores de la població pel nord, a la llera esquerra del torrent de Saladaures o riera de Vilalleons, a escassos 150 metres aigües amunt de la resclosa del Molí del Gener.
Per accedir-hi ens apropem al carrer Santiago Rusiñol. Un cop aquí, comencem a caminar per un passeig arbrat que marxa en sentit més aviat nord, amb el torrent de Santa Eugènia a baix a l'esquerra i unes cases adossades a la dreta i a l'altra banda del carrer. Abans de 150 metres arribem al final del carrer al mateix temps que s'acaben les cases i esdevé un camí que gira envers la dreta. Al cap d'una cinquantena de metres el camí torna a girar a la dreta i ens situem a la part del darrere de les cases del carrer Santiago Rusiñol. Només uns 50 metres després trenquem a l'esquerra tot travessant una esplanada en direcció nord, al final de la qual (uns 30 metres) anem a buscar unes escales de pedra que baixen a la riera, on hi trobem la font, al costat mateix de la riera.


La font consisteix en un mur de pedra lligada adossada al marge i que alhora reté les terres. El frontal és una paret de maons vistos a dues alçades, més ampla de baix que de dalt. L'aigua raja per dos brocs de ferro colzats situats a la part baixa, disposats l'un al costat de l'altre i a dos pams de distància, i cau al terra formant un petit bassal que desguassa al torrent.

Al capdamunt del frontal trobem una placa metàl·lica amb el nom de la font en lletres de ferro en relleu, també l'advertència de que l'aigua no està tractada.

La denominació Manon no és res més que una derivació del nom del veí del poble Ramon Molist, que feia pous. Si bé els seus orígens datarien de la primera meitat del segle XX, l'actual font fou refeta totalment per l'ajuntament i un grup de veïns l'any 2000. Fou inaugurada l'11 de setembre d'aquest any durant la celebració de les festes del barri de l'Arumí.

A l'estiu és un lloc molt agradable per la presència d'ombra que proporcionen acàcies, i alguns soguers i oms. Aigües avall hi ha la resclosa del Molí del Gener i si remuntem el torrent trobarem el pont del Mas Roure.