Font de la Mata


Cervelló (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4081,1.9242Clica per veure la ubicació.
Alçada:214 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2016
Caminades:
I-215  Clica per enllaçar amb la caminada I-215.


Tot i pertànyer al terme municipal de Cervelló, la font queda a frec de la població de Corbera de Llobregat pel sud. Emplaçada a escassos 10 metres sobre la llera dreta de la riera de Rafamans, a tocar d'uns horts i molt a prop d'unes naus industrials que queden a l'altra banda de la riera.
Per accedir-hi ens situem a l'anomenada Part Baixa de la població de Corbera de Llobregat, concretament al carrer dels Horts i mirant al sud. Darrere ens queden els aparcaments, una pista de petanca i una zona enjardinada. Comencem a caminar per un ample camí de terra que arrenca en sentit sud-oest i baixa a buscar la riera de Rafamans, a la qual hi arribem en una quarantena de metres. Creuem la riera per una passera d'obra i un cop a l'altre banda accedim a un ample vial que ens talla; rebutgem el brancal de l'esquerra i prenem el que surt per la dreta, mantenint la direcció que dúiem. El camí és planer, a mà dreta ens queden els Horts de la riera de Rafamans que passa per sota d'ells. Obviem un seguit de camins que ens menen a l'esquerra i d'altres a la dreta que es fiquen als horts, nosaltres sempre pel més marcat. Al cap d'uns 475 metres arribem a un encreuament de camins; defugim el camí que se'n van per l'esquerra en pujada i continuem per un corriol que surt d'enfront, tot remuntant la riera de Rafamans que portem a la dreta, al mateix temps que ens adrecem al sud. En algun tram, el sòl del camí és de roca. Passem a frec d'algun hort no massa endreçat. Uns 75 metres després trobem un vell safareig de pedra a l'esquerra i a peu de camí i escassos 25 metres més endavant, el camí mor en una terrassa formigonada on ens espera la font.


La font queda en un racó d'una petita terrassa enlairada respecte la riera. El seu frontal és una paret d'obra arrebossada i adossada al marge, de metre i mig d'amplada per metre i mig d'alçada, pel mig de la qual raja l'aigua a través d'un broc de ferro i cau a un bassal quadrat per sota del nivell del sòl que està cimentat. A la part de dalt a l'esquerra queda el registre metàl·lic que dóna accés a la cisterna, tancat amb un cadenat.

A l'esquerra de la font disposem d'un banc d'obra amb respatller i per la dreta, formant angle recte, n'hi ha un altre arrambat al marge i sense respatller.

Hi ha un poema de la Montserrat Fortuny i Gay dedicat a aquesta font, comença així: "Font de la Mata, entranyable per a mi és el teu record. El meu pare, venerable i la mare del meu cor, ja no caminaven gaire i, poc a poquet, al seu aire, ben agafats de bracet..."