Font de Sant Ponç


Cervelló (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4008,1.9102Clica per veure la ubicació.
Alçada:290 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2016
Caminades:
I-215  Clica per enllaçar amb la caminada I-215.


La localitzem a uns 200 metres al sud-oest en línia recta del monestir de Sant Ponç de Corbera de qui rep el nom, molt amagada i força tapada per la vegetació.
No és una font senzilla de trobar. Per accedir-hi ens situem a l'esplanada que queda davant de la masia de Can Dispanya, al costat mateix de la cadena que barra el pas al monestir de Sant Ponç. Fins aquí ens hi podem atansar en cotxe des de la urbanització de Can Rigol, a Corbera de Llobregat. Un cop davant de Can Dispanya i mirant al sud, a l'altre banda d'unes pedres disposades per evitar que hi passin cotxes i marcades amb franges blaves, prenem un camí que arrenca d'enfront i en lleugera baixada. Passem a frec de la tanca de la propietat que ens queda a la dreta alhora que perdem alçada per un camí carreter ben fressat. Al cap d'uns 200 metres arribem a una bifurcació; el camí de l'esquerra continua baixant durant uns 175 metres fins que mor a la pista de Sant Ponç, nosaltres prenem el brancal més planer que surt per la dreta en direcció ponent. Davallem serpentejant per dins el bosc. Cal estar atents, doncs un centenar de metres més endavant, uns 20 metres abans que el camí entri en un revolt pronunciat a l'esquerra, hem de desviar-nos a la dreta per un corriol molt tapat per la vegetació. Només 10 metres endins trobarem l'amagada font.


És una petita font feta amb pedres amorterades i adossades al marge, formada per una paret central i dues de laterals, aquestes últimes més baixes. L'aigua brolla per un estret tub de ferro collat a la paret lateral esquerra a un pam d'alçada i cau a una rajola de terrissa disposada al terra. En una de les pedres de la paret central hi ha una inscripció en pintura verda demanant-nos que respectem la font, sembla ser que està signada pels Caçadors.

Uns 25 metres camí avall, a mà esquerra, podem veure un safareig de pedra que s'alimentava del desguàs de la font. Actualment encara es pot observar el tub que canalitzava l'aigua però està trencat. Cal anar en compte, doncs davant del safareig, a l'altra costat del camí, hi ha un antic pou o cisterna arran del terra, aquest és de forma circular, bastit de pedra i mig tapat per la malesa.