Font de la Mina


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5464,2.1214 Clica per veure la ubicació.
Alçada:132 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Està ubicada al camí de passejada del Parc Fluvial del Riu Ripoll, entre el Pont de Torre-Romeu que salva el riu i el Molí d'en Fontanet, al marge dret del riu Ripoll.
S'hi accedeix fàcilment, només cal situar-se al final de l'esmentat pont pel costat de la riba dreta del riu. Aquí arrenca un camí descendent que uns 75 metres més avall mor en un altre de transversal i planer que prenem a l'esquerra, en paral·lel i a contra corrent del riu. Escassos 150 metres més enllà trobem la font a mà esquerra del camí.


La font consisteix en un senzill muret d'obra mig arrebossada, amb un broc metàl·lic encastat a la part baixa per on raja l'aigua que cau a un bassal quadrat d'obra i arran del terra. El conjunt el completen dos bancs de fusta per seure, un bidó metàl·lic que fa de paperera i un cartell amb el nom de la font, on s'indica que l'aigua no és apta per al consum.

Aquesta font, no documentada com a tal fins fa poc, va aparèixer en eliminar els horts que hi havia a peu del talús situat entre la Bassa de Ca la Paula i l'antic escorxador. Era un dels punts d'aigua del que es nodrien per regar els hortolans de la zona i estava oculta fins l'obertura del tram de camí comprès entre el molí d'en Fontanet i el molí de les Tres Creus pel marge dret del riu.

Aquesta mina podria ser una de les moltes que hi havia a l'àmbit del Ripoll que captaven aigua per fer anar els enginys hidràulics dels molins del Ripoll i que en ser afectades per les avingudes del 1962 van quedar en l'oblit.

L'espai va ser endreçat fa pocs anys: es va reparar el camí per facilitar el pas de vianants, la retirada de vegetació que l'envoltava, millora de l'arbrat, ocultació de l'entrada de la mina, arranjament del bec de la font, canalització del desaigua, plantació d'heura per estabilitzar el talús, instal·lació d'una paperera i 2 bancs i la col·locació de la senyalització.

Deu el seu nom a la seva procedència, ja que es tracta d'una surgència provinent d'una mina obrada de dues peces que hi ha a prop. Històricament la seva aigua era abundant i la utilitzaven els hortolans per regar, així com també per fer anar els enginys hidràulics dels molins del Ripoll. No és una font apta pel consum humà, però els animals que circulin pel camí sí que podran beure-hi gràcies a la col·locació d'una bassa que estanca l'aigua que surt del bec de la font.