Font del Canyar


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5700,2.1004Clica per veure la ubicació.
Alçada:171 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Situada a uns 150 metres per sobre del marge dret del riu Ripoll, entre l'àrea de lleure de Jonqueres i l'antic molí d'en Font.
Ens hi podem atansar amb facilitat des de l'aparcament de la zona de lleure on hi haurem arribat per una petita pista cimentada que s'agafa a la carretera B-124 que porta a Castellar del Vallès. Un cop a l'aparcament, creuem la pista asfaltada per on hem vingut i just a l'altre costat prenem un camí que surt d'enfront, barrat amb un pal de fusta i coronat per una franja blanca i una altra de vermella. El camí entra en una gran esplanada herbada, a l'esquerra de la qual i uns 75 metres més enllà, ja veiem la bonica font.


Es tracta d'un mur de pedra de formes arrodonides, més alt del centre que dels extrems. L'aigua raja per un broc de ferro situat al mig del mur i cau a un bassal arran del terra. La part interior està empedrada amb llambordes.

Abans de la riuada del 1962 estava situada en un lloc proper on és ara, en un canyar, d'aquí el seu nom.

En el llibre "Fonts i Mines del Rodal de Sabadell", editat l'any 1984, l'autor d'aquest, Sr. Ricard Molins, en detalla això: "Aquesta font desapareguda com tantes altres que estaven situades a prop del riu Ripoll, en les riuades del 1962, fou reconstruïda més tard, té molta aigua. Una clientela molt nombrosa i constant hi va a omplir les garrafes malgrat el camí dret que hi ha per baixar-hi des de la carretera. No hi ha el canyar que li va donar nom. La riuada va fer molts estralls en el mateix lloc d'abans. Ara esta a baix de tot, en desviar-se el riu hi ha quedat una gran esplanada. S'hi pot anar a peu baixant per aquest corriol, abans d'arribar als edificis de La Llanera o amb cotxe baixant al riu pel camí carreter d'abans d'arribar també a la Llanera.'