Font de Can Rull


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5511,2.0864Clica per veure la ubicació.
Alçada:193 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


La localitzem al mig de la ciutat, dins el Parc Catalunya, en un racó d'una esplanada situada a l'extrem occidental del parc. La font queda uns 200 metres al sud-oest en línia recta de la masia de Can Rull de qui rep el nom.
El parc és molt ampli i amb diverses entrades. Una de les entrades al Parc està a la banda sud-oest de la plaça que formen l'avinguda de Lluís Companys amb l'avinguda d'Andreu Nin. D'aquí surt un camí de vianants que marxa entre la masia-restaurant de Can Rull que ens queda a la dreta i l'estació del Ferrocarril del Parc que tenim a baix a l'esquerra. Sense deixar el camí que està ben arranjat i pavimentat amb llambordes vermelloses, en uns 250 metres som davant la font.


La font és una important construcció feta tota ella amb carreus de pedra, enclotada uns dos metres per sota del nivell de l'esplanada i accessible a través d'uns graons. Consta d'un mur central de forma convexa, d'uns tres metres d'amplada per tres d'alçada, i dos altres murs que arrenquen a continuació del principal, aquests d'alçada decreixent i formant angle recte entre ells dos. Tanca el conjunt una graderia de forma semicircular i nou esglaons. A banda i banda de la font hi ha dos bancs de pedra per seure arrambats als murs laterals que els hi fan de respatller.

A la part baixa del mur central és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través de tres curts brocs metàl·lics disposats l'un al costat de l'altre i a pam i mig de distància. A sota, un bassal allargat arran del sòl recull l'aigua.

La masia de Can Rull era la casa pairal de la família del mateix nom als segles XVII i XVIII. Can Rull dóna el seu nom a un dels barris més antics (fora del nucli històric) de la ciutat de Sabadell. Antigament s'anomenava Can Julià Ferrer i al segle XVI era una de les que tenia més terres del terme. Ha estat rehabilitada recentment i la utilitzen diferents entitats de la ciutat.
Can Rull és una masia de tipus basilical, amb façana de cara a llevant. La façana és molt equilibrada, amb quatre finestres al pis, els arquets de la golfa i la porta adovellada.

El Parc Catalunya es troba al Districte 4 de la ciutat, i està delimitat per l'avinguda de Francesc Macià, l'avinguda de Lluís Companys, l'avinguda d'Andreu Nin i el carrer de Prat de la Riba. És un dels espais emblemàtics de la ciutat, i ofereix multitud de possibilitats d'esbarjo dins les seves gairebé 43 hectàrees d'extensió.