Font de la Maduixera o de Gomis o del Cigró


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4198,2.1282Clica per veure la ubicació.
Alçada:276 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


Se la coneix per altres noms, antigament per la de Can Gomis, del Cigró i també d'en Margalef. Localitzada a la serra de Collserola, a peu de la carretera de les Aigües, a escassos 50 metres de l'aparcament del Pla de les Maduixeres.
La manera més senzilla d'arribar-hi és des de la plaça del Doctor Andreu, situada al capdamunt de l'avinguda del Tibidabo, (on s'agafa el Funicular del Tibidabo). Des d'aquí comença a enfilar-se una estreta carretera asfaltada, el carrer Manuel Arnús, que tant sols 700 metres més amunt ens duu a una esplanada cimentada que ens queda a l'esquerra i on podem estacionar el vehicle. Només una cinquantena de metres més enllà, per sobre la carretera, ens espera la font.


La font queda a tocar de la carretera, en una petita terrassa empedrada i enlairada mig metre per sobre d'aquesta, protegida per una barana de ferro i accessible a través d'una rampa que la fa apta per a persones amb mobilitat reduïda. Es tracta d'una font de grans dimensions amb tots els acabats de pedra vista. Està formada per un robust mur frontal encastat al marge, d'uns tres metres d'amplada per tres d'alçada rematat amb travesses de fusta. L'aigua raja per un forat practicat a la part baixa del frontal (el broc de llautó ha desaparegut i en el seu lloc li han posat una canya) i cau a una pica plana, quadrada i metàl·lica situada al mig d'un taulell de pedra a l'alçada de la cintura. L'aigua que sobreïx de la pica va a parar a un canal obert de ferro que travessa la terrassa i desguassa al voral.

Al costat dret de la font disposem d'un banc de pedra per seure i a la base d'accés, un altre banc de fusta, una paperera i diferents cartells informatius completen el conjunt.

La font fou recuperada amb encert durant l'any 2009 i presenta molt bon aspecte. Abans de la seva remodelació estava molt abandonada i degradada; un llarg tub de ferro portava l'aigua que era aprofitada bàsicament per rentar-hi el cotxe, per tant era un lloc mes aviat brut i ple de deixalles.

Mai ha estat una font de gran cabal, actualment està molt condicionada a les pluges.