Font de la Pineda


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4114,2.1175Clica per veure la ubicació.
Alçada:207 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


La trobarem a la vessant sud de la serra de Collserola, al sud del Tibidabo, a uns 700 metres al sud sud-est en línia recta de la Torre de Collserola. La font queda als afores del barri de Sarrià, a l'extrem més al nord-est d'aquest.

No és senzill de trobar, doncs els seus accessos estan desdibuixats i tapats per la vegetació, malgrat tot intentaré descriure un dels seus recorreguts. Cal situar-se al lateral de la Ronda de Dalt o B-20 en direcció al Llobregat i trencar a la dreta pel carrer de Pomaret. Al primer carrer, el carrer de Gaziel, girem a l'esquerra i continuem recte uns 225 metres (el carrer anirà canviant de nom, però sempre recte) fins a trobar el carrer de la Santíssima Trinitat del Mont que prenem a la dreta. Sense deixar-lo, al cap d'uns 300 metres arribem a una bifurcació de carrers; nosaltres agafem el de més a l'esquerra i en pujada. Només 125 metres després anem a parar a una molt petita rotonda amb un espai a mà dreta on podem deixar el vehicle. Ja a peu, rebutgem el camí asfaltat que se'n va per l'esquerra i continuem per una pista forestal de terra que arrenca d'enfront i marxa en sentit més aviat nord, mantenint la direcció que dúiem. Uns 225 metres més endavant, just a la sortida d'un revolt a l'esquerra, abandonem la pista i trenquem a la dreta per un corriol descendent que circula entre matolls (molt desdibuixat). Hem d'anar en direcció nord-est. Només una cinquantena de metres més avall sortim a una petita clariana on ens espera l'amagada font.


Construcció senzilla de pedra arrebossada encastada al marge rocós de la muntanya. Està formada per un frontal estret i allargat que dóna forma a la font i una pica rectangular ben treballada, ambdós sobre una plataforma de ciment. L'aigua raja per un tub metàl·lic, cau primer a una pedra a mitja alçada i regalima fins la pica.

De la font estant es veu perfectament la Torre de Collserola.

Fa anys hi havia bancs pel descans de qui s'apropava i va ser l'escenari habitual de moltes fontades. Hem de saber que aquesta tradició era molt estesa a moltes fonts de Collserola. Era el dia en que la gent aprofitava la jornada de festa per passar una estona a la muntanya i berenaven tots plegats al voltant d'una font.