Font de Sant Josep o de Can Masdéu


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4456,2.1565Clica per veure la ubicació.
Alçada:167 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Març 2016


La trobem a l'esplanada d'entrada a la masia de Can Masdéu, situada a la serra de Collserola, al districte de Nou Barris però als afores del nucli urbà, prop de la carretera Alta de Roquetes, a un centenar de metres per sota de l'hospital de Sant Llàtzer i al costat de l'antic camí de Sant Iscle.
Per arribar-hi ens situem a la carretera Alta de Roquetes, un centenar de metres més al nord del camp de futbol de Roquetes i davant mateix d'un centre mèdic infantil. Aquí arrenca una pista forestal barrada per una cadena i que marxa en direcció més aviat nord-oest. Una mica més de 475 metres més endavant trobem a mà dreta l'accés a Can Masdéu. A l'esquerra de l'esplanada d'entrada a la finca ja veiem una gran bassa i la font en un extrem.


La font és una construcció d'obra vista en forma de caseta que forma part d'un conjunt on hi ha també una gran bassa de reg i una escala. La caseta, construïda de totxo, és esvelta i coronada per una teulada a quatre vessants adornada de trencadís. Dins la fornícula de la part frontal hi ha un enrajolat de mosaic de motius religiosos. A la part inferior hi ha el tub de la font, què ara està trencat i no raja, i que s'ha substituït per una mànega amb aigua de xarxa que mana a una gran pica de pedra.

Si pugem les escales que queden a la dreta de la font i resseguim el contorn de la bassa ,trobarem la boca de l'antiga mina que aportava l'aigua a la font i que ara encara alimenta la bassa.

Can Masdéu és una masia documentada des de l'edat mitjana construïda cap el segle XVII sobre una antiga domus romana, algunes de quines restes encara es conserven. Com tantes altres masies de la vall de Barcelona, fou erigida prop del camí de Sant Iscle, camí important en l'època medieval molt transitat per accedir al que ara és coneix com el Vallès Occidental. L'aspecte que presenta avui dia és fruït d'una reforma important que es va fer sobre l'antiga masia al segle XIX. A la façana de gregal hi ha esgrafiats amb verges cristianes com a motiu principal. Davant d'aquesta façana hi ha una antiga bassa que està molt ben conservada. La masia tenia una font molt popular i mines d'aigua i una gran extensió d'horts i vinyes, que en l'actualitat es conserva parcialment. El nom pel qual es coneix correspon al del propietari que tingué durant la segona meitat del segle XVII, Enric Masdéu i Farrera. Actualment és propietat de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, s'utilitza com a centre social, amb horts comunitaris.