Font de la Llosada


Borredà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1393,1.9961Clica per veure la ubicació.
Alçada:854 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


La trobem a uns 500 metres al nord del nucli urbà, en un replà enlairat pocs metres del torrent de la Font de la Llosada, a peu del camí de passejada que porta del nucli urbà al càmping Campalans.
Hi podem accedir des de Cal Gall i també des de la carretera de Sant Jaume de Frontanyà, la BV-4656. Si ho fem des de la carretera, cal que ens situem a l'alçada del punt quilomètric 0,5, des d'on arrenca, per l'esquerra si anem en direcció a Sant Jaume, un sender que baixa a buscar la riera (a l'entrada trobarem un bonic cartell de fusta collat a un arbre que ens assenyala el Poble), la qual trobem escassos 50 metres més avall. La travessem i un cop a l'altra banda seguim pel corriol marcat i en lleugera pujada. Al cap d'un centenar de metres serem al costat de la font.


Consisteix en un mur de pedra mig arrebossat i adossat al marge de la muntanya, amb una aixeta de polsador collada a mitja alçada que regula la sortida de l'aigua. A la part baixa hi ha una lleixa de ferro per deixar les garrafes mentre s'omplen, curiosament amb barana. L'aixeta està un xic dissimulada per una protecció i al seu damunt hi ha una planxa treballada d'acer inoxidable amb el nom de la font i la data d'una de les restauracions, juliol de 1969.

A la dreta de la font disposem d'un banc i una taula de pedra on poder fer un mos. Uns metres més avall de la font, al costat del camí que baixa a buscar la riera, hi ha un llarg banc amb respatller amb una altra taula, tot de pedra.

Sembla ser que es va construir a principis del segle XX. L'última intervenció va ser l'estiu de 2015, quan es va netejar i adequar l'entorn i també es van arranjar els camins d'accés.

Rep el nom degut a que hi havia moltes lloses pels voltants.

Voldria destacar un seguit de rètols de fusta que indiquen el camí que porta del poble al càmping Campalans, obra d'en Josep Rota i Bover.