Font de la Mata


Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2008,2.0287 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,106 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016
Caminades:
I-216  Clica per enllaçar amb la caminada I-216.


Trobem aquesta simpàtica font a peu de la pista forestal que porta als Rasos de Tubau, concretament a uns 575 metres de la carretera que va de Sant Jaume de Frontanyà a la Pobla de Lillet.
Per accedir-hi cal que ens situem al collet de Sant Jaume (el reconeixerem perquè disposa d'un pal indicador), emplaçat a la carretera esmentada, a quilòmetre i mig del nucli urbà de Sant Jaume de Frontanyà en direcció a la Pobla de Lillet. Aquí trenquem per una pista forestal de terra que marxa inicialment en direcció nord-oest. La pista és ampla, circula en lleugera baixada pel mig d'un bosc de pins i està ben assenyalada amb marques de color blau. Sense deixar en cap moment la pista, al cap d'una mica més de 475 metres, just al sortir d'un revolt a l'esquerra, trobem la font a peu de camí a mà esquerra.


La font queda a peu de pista, al costat d'un marge rocallós. Sembla ser que l'aigua neix d'una surgència al peu del marge, és canalitzada per sota d'una curta conducció de pedres amorterades i acaba sortint per un broc de ferro encastat al mig d'un petit pedró de només pam i mig d'alçada, cau directament al terra formant un bassal i s'escola camí avall. Si ens fixem bé, veurem al començament de la conducció d'aigua, un forat rodó protegit amb un enreixat per on també brolla l'aigua en episodis plujosos.

Collat al marge hi trobem una petita llosa de pedra quadrada amb el nom de la font fet amb petites pedres de riu i rematada amb una franja blava, indicadora del camí dels Rasos de Tubau.

Entra la font i la pista s'hi ha instal·lat un banc de fusta per al descans dels caminaires.