Font del Camí al Pedró de Tubau


Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2053,2.0437Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,140 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016
Caminades:
I-216  Clica per enllaçar amb la caminada I-216.


Localitzem aquesta surgència al camí que porta del Mas Tubau al Pedró de Tubau, a només 200 metres al nord-est de la masia i de l'església preromànica de Sant Esteve de Tubau.
Per accedir-hi cal que ens situem al collet de Sant Jaume (el reconeixerem perquè disposa d'un pal indicador), emplaçat a la carretera que porta de Sant Jaume de Frontanyà a la Pobla de Lillet, a quilòmetre i mig del nucli urbà de Sant Jaume de Frontanyà en direcció a la Pobla de Lillet. Aquí trenquem per una ampla pista forestal de terra que marxa inicialment en direcció nord-oest. Sense deixar en cap moment la pista, al cap d'una mica més de 475 metres passem a frec de la font de la Mata. Continuem per la pista més ampla, obviant qualsevol camí que ens meni, durant uns 900 metres més, fins que arribem a una cruïlla de camins. Aquí trobem un plafó informatiu dels Rasos de Tubau, rebutgem tant el camí de l'esquerra com el de la dreta i continuem a peu per l'ample vial que surt d'enfront i que ens duu en uns 750 metres al Mas Tubau (al costat de la façana de ponent hi trobem la seva font). Travessem la propietat, deixem la masia a l'esquerra i anem a parar a un camí transversal; a la dreta i a poca distància veiem l'església de Sant Esteve de Tubau, nosaltres prenem el camí a l'esquerra, en lleugera baixada i direcció nord-est. Al cap de només 200 metres, al marge esquerre del camí trobem la surgència.


Es tracta d'una surgència natural d'aigua, sense cap mena d'intervenció humana. L'aigua regalima per la roca i queda embassada en una canal formada per la unió de dues roques.