Font de la Salut


Guissona (Segarra )
Coordenades GPS:41.7806,1.2826Clica per veure la ubicació.
Alçada:477 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


Situada a l'extrem sud-oest del poble, al passeig de la Fonteta i dins el recent construït parc de la Salut.


La font queda enclotada per sota del nivell del sòl, formant un espai empedrat amb un banc de pedra que l'envolta, accessible per uns esglaons de pedra. El seu frontal és un cos de pedra arrodonit per la part de dalt, de metre i mig d'alçada, d'on sorgeixen dos brocs de ferro colzats que funcionen com a boques d'aigua i al centre d'aquests hi ha una tercera boca d'aigua més grossa que les anteriors.

Damunt dels brolladors apareix una inscripció que resa "Font de Ntra. Sra. de la Salut 17--" (Aquesta data deu ser 1773, moment en què es va fer una remodelació de la font).

Al capdamunt trobem una fornícula tancada amb una reixa blanca, dins la qual hi ha una imatge de la Verge amb el Nen pintada damunt de rajoles.

Tot i el seu origen antic, l'aspecte que presenta actualment es deu a una reforma efectuada l'any 1773 i una restauració de 1914, tal com ens ho recorda una inscripció que encapçala la font.

La troballa de monedes i restes de ceràmica d'època romana en aquest lloc fan pensar que podria haver estat un assentament vinculat a la ciutat de Iesso.

A aquesta font se li atribuïa a la seva aigua virtuts medicinals. Fins les darreries de segle XVIII era coneguda com la font de Bisbal, però el 1773 se la posà sota l'advocació de la mare de Déu de la Salut i d'aquí li ve l'actual nom.

Actualment aquesta font està en desús, tot i que l'entorn està preparat com a espai d'esbarjo amb taules, bancs, barbacoes i enllumenat.