Font del Piteu o de Sant Pere


Guissona (Segarra )
Coordenades GPS:41.7825,1.2996Clica per veure la ubicació.
Alçada:516 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


Emplaçada dins d'una zona d'esbarjo a uns 300 metres als afores del poble per l'est, a prop de l'ermita de Sant Pere dels Pastors, concretament a peu de la carretera LV-3201 que porta a Vicfred i/o a Sant Guim de la Plana.


L'espai queda delimitat per murets de pedra i ben ombrejada, acompanyada d'unes taules rodones de pedra amb tamborets que ens permeten fer-hi un mos.

La font que presideix l'espai és una petita construcció isolada de pedra en forma de caseta amb teulada punxeguda a dues vessants. L'aigua brolla de la part alta del seu frontal a través d'una aixeta de polsador dissimulada per una capseta d'acer inoxidable i cau a una pica a dos pams del terra.

El lloc on es troba emplaçada aquesta font, entorn el canvi de segle XIX i XX, Ramon Esteve i Llobet feu construir una bassa de grans dimensions amb l'objectiu de canalitzar l'aigua des de la font de l'Estany a Guissona per l'ús domèstic. Un cop les instal·lacions van ser superades, la bassa s'utilitzà per al rec de la zona fins que entrà en desús.

Durant la segona meitat dels anys 80 del segle passat es va urbanitzar l'espai en forma de placeta amb taules i cadires de pedra. L'any 1988 l'Ajuntament decidí denominar-lo Racó d'en Piteu en record de Ramon Esteve, sobrenom amb què era conegut popularment pel fet d'estar casat amb Ignàsia Llobet i Bru, de Cal Piteu. Aquesta família rebia el nom perquè eren originaris de Sant Llorenç de Morunys, on es produïen uns teixits coneguts com a Piteus. Actualment, Piteu és també el nom del protagonista de la col·lecció "Guissona, històries de conte i del gegantó que el representa".