Font de la Plaça Major de Cervera


Cervera (Segarra )
Coordenades GPS:41.6657,1.2709Clica per veure la ubicació.
Alçada:535 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Erigida en un extrem de la plaça Major, davant de la Paeria.


Formada per un pilar octogonal sobre una base més àmplia a la que aboquen quatre aixetes sobre piques en forma de petxina. L'estructura està col·locada sobre dos graons, també octogonals, i aguanta un grup escultòric amb dues figures humanes i un escut coronat per la corona reial.

A Cervera, l'any 1863 es van començar les obres de conducció d'aigües des de Vergós Guerrejat, en part gràcies a l'aportació de la Companyia de Ferrocarrils de Barcelona a Saragossa, que com que necessitava aigua a les seves estacions, va pressionar perquè s'endegués el projecte. Amb un pressupost de 734.871 rals, es van construir per fi fonts raconeres a cada barri i quatre de monumentals: la de Sant Miquel, la de la plaça Major, la del raval de les Verges i la del raval dels Caputxins, diferents abeuradors i dos safareigs públics, el de Sant Francesc i el de la Rambla Lluís Sanpere.

La plaça major de Cervera és un dels espais urbanístics més emblemàtics de la ciutat i de tota la comarca. Té forma de L i està tota ella porticada, tret del costat sud, on hi ha l'edifici de la Paeria. El seu origen es remunta a l'edat mitjana, quan s'utilitzava com a espai per a la descàrrega i venda del blat. L'any 1401 el Consell decideix construir-hi porxos per tal d'emmagatzemar-hi el gra. El seu aspecte actual, ordenat i homogeni, es deu a la reforma de 1789, escomesa per a les festes de proclamació del rei Carles IV.