Font de Sant Agustí


Cervera (Segarra )
Coordenades GPS:41.6687,1.2719Clica per veure la ubicació.
Alçada:537 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Emplaçada a la façana de Cal Grioles, situada a la casa número 105 del carrer Major, al costat mateix de l'església de Sant Agustí.


Es tracta d'una font raconera col·locada dins una fornícula. L'aigua raja per una bonica aixeta de maneta i cau a una pica semicircular que sobresurt de la façana. Al capdamunt hi trobem un motiu escultòric en relleu al·legòric a la població; representa un cérvol i la corona reial.

Casa Grioles és un edifici entre mitgeres construït l'any 1890 i promogut per Mariano Grioles. La façana té dos elements singulars: la font i la porta de fusta de l'antiga barberia Ninot, d'estil modernista. A l'interior de la planta baixa, ara galeria d'art, hi ha l'antiga llar de foc i un safareig.

Cervera no s'entén sense el carrer Major. D'alguna manera, Cervera és, tota ella, el carrer Major. D'origen medieval, va anar allargant-se serpentejant sobre el turó, aplegant totes les cases de les nissagues importants i els principals convents. Havia estat porxat i, en una part, encara ho està. Al segle XVIII, coincidint amb la creació de la Universitat, es van reformar moltes de les cases, per això són nombroses les façanes setcentistes, amb arcs rebaixats a les portes, finestres amb balcons i golfes amb petites obertures. El carrer, força llarg, està farcit d'edificis d'interès, alguns encara amb elements d'època medieval i altres reformats als segles XIX i XX.