Font del Raval de Sant Francesc


Cervera (Segarra )
Coordenades GPS:41.6655,1.2754Clica per veure la ubicació.
Alçada:485 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Emplaçada a l'extrem més sud-oriental de la ciutat, dins una petita zona enjardinada situada entre el Raval de Sant Francesc i la costa de Sant Francesc. L'espai queda a peu pla de la costa de Sant Francesc i enlairat respecte el Raval de Sant Francesc, unes escales ens hi atansen.


Consta d'un mur transversal de pedra de metre i mig d'alçada per uns deu de llargada, rematat en forma triangular. Al mig és on se situa la font; un frontal fet amb grans lloses de pedra i un pilar al damunt d'on surt la canella, coronat per una peça troncopiramidal. L'aigua cau a una pica rectangular de pedra picada que descansa en un pedestal.

Emmarcada en el barri popular on fou ubicada, la font manté tot el seu tipisme.

A pocs metres queda el malaguanyat convent de Sant Francesc. Segons la tradició, va ser el mateix sant Francesc d'Assís qui va fundar el primer convent en aquest indret, a començament del segle XIII. Se sap, però, que les obres es van iniciar l'any 1245 i que el convent va gaudir d'una gran prosperitat, emparat sota la protecció reial, durant els segles XIII i XIV. Aquell primer convent va ser destruït durant la guerra que enfrontà la Generalitat contra el rei Joan II, l'any 1465. Vint anys després es va dur a terme la reconstrucció, a càrrec del mestre d'obres Joan Barrufet. Les obres es van allargar durant el segle XVI i va culminar amb la construcció del claustre renaixentista. Al segle XVIII, el convent va assolir un gran protagonisme, encarregant-se de dues càtedres a la Universitat de Cervera (teologia i filosofia). A finals d'aquell segle comptava amb una trentena de frares. La desamortització del segle XIX el va passar a mans privades i va convertir-se en fàbrica de cotó i després en granja, perdent-se bona part de la seva enorme riquesa arquitectònica. Pel que fa a l'església, és un edifici gòtic, de nau única, coberta amb voltes de creueria, amb capelles laterals i capçalera poligonal reforçada amb grans contraforts. Al segle XVIII s'hi va afegir una monumental capella dedicada a Sant Francesc de Paula. Actualment està abandonat.