Font dels Horts de Palouet


Palouet (Segarra )
Coordenades GPS:41.7986,1.3588Clica per veure la ubicació.
Alçada:482 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


Localitzada als afores del poble, a uns 250 metres al nord-est en línia recta des de l'església de Sant Jaume, al marge de la riera dels Horts.
Per accedir-hi ens situem al costat de l'església de Sant Jaume que ens queda a la dreta. Acabem de recórrer els trenta metres que ens separen de la sortida del poble i anem a parar a un encreuament de camins; a l'esquerra tenim un edifici de planta circular i enfront arrenca una pista forestal que porta a l'ermita de Sant Pere dels Murinyons. Només encetar aquesta pista, trenquem a l'esquerra per un camí carreter que marxa inicialment en direcció nord. Quan portem caminats uns 140 metres pel nou camí, just en el punt que entrem en un revolt a l'esquerra, abandonem l'ample vial i ens desviem a la dreta per un caminet descendent que baixa a buscar la riera, a la qual hi arribem un centenar de metres més avall. A l'altra banda ja veiem la font.


És una vella font, construïda l'any 1500, data que consta a la pedra central de la seva part superior. D'aquesta font, la gent del poble es proveïa d'aigua per als seus usos domèstics, fins que al segle XIX es va construir la que encara veiem al costat de l'església.

L'estructura és de caire classicista, feta amb grans carreus de pedra ben treballats. La sortida d'aigua està coberta amb una arcada de dos metres i mig d'amplada per quatre i mig d'alçada i tres de fondària, sobre la qual hi havia una teulada a dues aigües (ara hi falta la part central), compaginant els dos elements geomètrics clàssics d'arc semicircular i teulada triangular, elements que veiem combinats durant el segle XVI tant en portades d'esglésies com en túmuls funeraris, etc.

Davante la font hi ha l'antic safareig, una construcció feta de pedra i arrebossada per dins. A la part de dalt, una de les bandes amb lloses inclinades on les dones rentaven la roba. Adossat al safareig tenim el pou d'aigua (actualment protegit per un enreixat), bastit amb pedra, d'on es treia l'aigua bombejant-la amb una roda que avui dia encara es conserva.

El torrent dels Horts és un curs d'aigua torrencial de caràcter superficial que tributa al torrent de Palou. L'indret és un petit oasi humit on els veïns de Palouet van fer els seus horts, aprofitant la disponibilitat d'aigua dels aqüífers. Pous, fonts i safareigs són algunes mostres de l'arquitectura civil que es van bastir per aprofitar al màxim l'aigua. Avui com ahir, els Horts de Palouet són un racó plàcid, ideal per gaudir de la tranquil·litat d'aquest espai natural.

A la paret interior esquerra de la font disposem d'un aparell que ens permet escoltar el cant d'alguns ocells, sempre i quan donem corda.

Voldria agrair-li al Manel de l'hostal les seves amables explicacions referents a aquesta font i també la seva desinteressada tasca en la cura de l'entorn.