Font de Massoteres


Massoteres (Segarra )
Coordenades GPS:41.7974,1.3097Clica per veure la ubicació.
Alçada:497 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2016


Emplaçada a l'extrem més occidental del nucli urbà, concretament al capdavall del carrer de la Font quan aquest fa confluència amb el carrer Ponent.


La font queda enclotada metre i mig per sota del carrer, acollida per quatre murs de pedra i accessible a través d'uns esglaons. El frontal, de pedra i forma arrodonida, sobresurt del mur central i és on es situa la sortida principal de l'aigua mitjançant dues canelles colzades en forma de cap de serp situades una al costat de l'altre i a la part baixa. L'aigua cau a una pica allargada de pedra picada, rematada per un passamà de ferro, que descansa directament al terra, des de la qual alimenta tres abeuradors que hi al costat.

En una de les pedres del frontal hi consta la data de construcció, 1865.

Disposem d'un banc de pedra per seure arrambat a un dels altres murs que alhora fa de respatller.

Al costat esquerra de la font tenim una altra sortida d'aigua a través d'un broc de ferro. Aquesta raja del pou que queda al costat sempre i quan es bombegi amb la palanca que hi ha dins d'una obertura al mur, i cau a una pica cilíndrica de pedra picada.

L'aigua dels abeuradors, a través d'una canal de pedra d'uns 20 metres de llargada, arriba a un safareig amb les lloses superiors inclinades cap a dins per poder rentar la roba. Un cop l'aigua s'havia fet servir per rentar, es transportava fins als horts per una altra canal i allà encara s'utilitzava per regar. Actualment aquest espai està força abandonat, especialment la canal i el safareig, amb l'aigua estancada i herbes per tot el voltant. Degudament habilitat seria un bon espai de lleure i també un element recordatori i didàctic de com les dones realitzaven aquesta dura feina.