Font de Farell


Massoteres (Segarra )
Coordenades GPS:41.8040,1.3001Clica per veure la ubicació.
Alçada:486 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2016


Emplaçada a pocs metres del Mas Farell, situat a uns 1,25 quilòmetres al nord-oest del terme, al costat del camí de Cornudella a Guissona.
S'hi accedeix fàcilment des del punt quilomètric 22,6 de la carretera C-75 que uneix Guissona amb Biosca. Aquí arrenca una pista forestal en molt bon estat que marxa en direcció ponent. Al cap d'uns 600 metres defugim dos camins consecutius a l'esquerra, tot seguit descrivim una corba a la dreta i només 150 metres més endavant ja trobem a mà dreta la font, ombrejada per uns centenaris plataners.


Es tracta d'una petita construcció de pedra amorterada amb teulada plana, d'uns dos metres d'amplada per dos de fondària i metre i mig d'alçada. Dins se situa la cisterna de captació de l'aigua, la qual brolla per un gruixut broc de ferro a la part baixa.

Aquesta surgència natural d'aigua és coneguda des de molt antic, però no va ser fins l'any 1820 que una comunitat de monjos pertanyents al Bisbat de Solsona que estava establerta al Mas Farell convertí la font en una obra d'arquitectura popular per al reg dels horts i terres del voltant, així com per donar aigua als habitants i animals de la contrada.

La font ha estat un punt de reunió tradicional pels habitants de Massoteres i de Guissona que han gaudit de la font i de l'ombra dels centenaris plataners tant en berenars i dinars de pagès com en trobades i excursions al llarg de generacions.

L'antiga masia de Farell, restaurada i ampliada fa poc temps, conserva un gran portal adovellat, de punt rodó, i finestres emmarcades amb carreus de pedra rogenca. A l'antiga porta del barri hi ha un escut i la llegenda "communitat de Guissona 1760".