Font de la Plaça Major de Sanaüja


Sanaüja (Segarra )
Coordenades GPS:41.8763,1.3110Clica per veure la ubicació.
Alçada:411 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Es troba dins el nucli urbà, a la plaça Major, adossada a la façana de l'església parroquial de Santa Maria de Sanaüja.


Font d'aigua provinent de la xarxa municipal, construïda al segle XIX. S'estructura sobre un peu troncoprismàtic, a manera de capitell, decorat amb volutes i motius vegetals. Per sobre, es disposa una pica rectangular amb brocal el·líptic.

L'aigua és regulada mitjançant una aixeta situada al centre d'una creu de Malta esculpida sobre un plafó de pedra emmarcat amb sendes volutes i coronat per una estructura romboïdal. En destaca la inscripció incisa sobre el plafó, damunt de la creu esculpida, on ens apareix la data 1959, que deu fer referència a la seva restauració.

La plaça Major de Sanaüja està tota ella porxada. La configuració d'aquests porxos s'inicia al segle XVI, època a la qual pertanyen els arcs apuntats i els rebaixats, i té la seva continuïtat fins al segle XVIII, amb uns arcs d'estructura quadrangular. Hi diversos edificis remarcables, com Cal Segimon (núm. 8), Cal Pujolà (núm. 11), amb finestres motllurades típiques del segle XVIII, o Ca l'Enric (núm. 14), amb la façana feta amb carreus de pedra, del segle XVI. Hi ha diversos portals amb dates inscrites de mitjan segle XVII.