Font del Ferro


Sanaüja (Segarra )
Coordenades GPS:41.8791,1.3161Clica per veure la ubicació.
Alçada:407 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Emplaçada als afores del poble pel nord-est, en el marge dret de la riera de Sanaüja, dins un espai d'alt valor etnogràfic.
Una de les maneres d'accedir-hi és des del mateix nucli urbà. Ens situem al carrer els Valls, que recorre el poble de sud a nord pel seu extrem més oriental. Concretament a l'alçada del número 13 trobarem un pal indicador que ens assenyala la Font del Ferro. Així doncs prenem el petit carrer que arrenca per la banda est en baixada i en pocs metres ens aboca a la riera. Veiem a l'altra banda un seguit d'horts, tots ells enlairats i amagats darrere d'uns murs. Nosaltres creuem la riera per una passera d'obra que ens queda enfront i un cop a l'altra banda fem a l'esquerra, remuntant la riera a contra corrent, en direcció nord. De seguida deixem a l'esquerra una resclosa. El caminet circula entre horts que ens queden ara a banda i banda. Quan portem caminats uns 300 metres des de la resclosa, defugim un corriol que surt per la dreta al mateix temps que el nostre gira envers l'esquerra pel mig de dos horts, travessem altre cop la riera per un pontet d'obra i un cop siguem a l'altra costat fem a la dreta, en paral·lel amb la riera que ara portem a la dreta i per dins d'un bosc de ribera. Només un centenar de metres més enllà arribem a una esplanada arbrada amb un bonic salt d'aigua a la dreta i al seu costat la font.


El conjunt és molt acollidor i ben ombrejat; el formen la font, un salt d'aigua amb el seu petit gorg i la zona d'esbarjo amb taules, bancs i gronxadors per la mainada.

Presideix l'espai la font, enclotada per sota del nivell de l'esplanada, en una era empedrada de forma trapezoïdal i arrecerada per la cisterna de captació de l'aigua que li fa de frontal i per un muret de pedra a diferents nivells. L'aigua raja per quatre punts; dos brolladors de ferro estan situats a mitja alçada de la paret de la cisterna de captació, al mateix nivell i a tres pams l'un de l'altre. Al mig de l'era hi ha plantat un petit bloc isolat de pedra treballada que és per on hi brolla l'aigua a través de dos brocs més de ferro emplaçats un a cada banda, l'aigua dels quals cau a uns bassals rodons i després es canalitza a través d'unes canals obertes al sòl.

Al capdamunt del frontal hi ha gravada la data 1907, possiblement l'any de la seva construcció.

Esdevingué durant molts anys el punt de subministrament d'aigua per al consum de la població.

El seu nom li ve donat pel sulfat ferrós que dóna el peculiar gust de ferro a l'aigua que brolla de la font. Mostra d'això és el color que prenen les pedres que tenen contacte amb l'aigua.