Font de la Vila de Torà


Torà (Segarra )
Coordenades GPS:41.8120,1.4041Clica per veure la ubicació.
Alçada:435 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Erigida dins el nucli urbà, al bell mig de la plaça de la Font.


Aquesta font és una de les construccions més emblemàtiques de Torà, fins al punt que es troba dins una placeta tancada que pren el seu nom, podria haver estat construïda al segle XVIII, o potser abans.

La seva morfologia és molt curiosa i presenta diferents elements. El porxo central és una construcció de pedra, de base rectangular, amb coberta graonada a dues aigües, a l'entorn del qual es distribueixen la resta d'elements. La façana d'aquest porxo és d'arc de mig punt i cornisa a dues aigües, tot i que presenta un cos semicircular a sobre. Dins, s'hi troba la sortida d'aigües, per mitjà de dos brolladors situats a la paret del fons i una gran pica d'aigua. A la façana principal del porxo trobem una placa que ens diu "El 12 Octubre de 1907 l'aigua arriba aquí" , a causa de la crescuda de la riera de Llanera, i la placa un relleu escultòric on apareix la imatge del toro, un dels símbols de Torà. Hi ha una altra inscripció que fa referència una riada anterior que diu "El dia 13 de Juny de 1866, el riu pervingué fins aquí".

Al mur sud hi ha adossada una pica dividida en tres compartiments que servien per netejar verdures, i al costat d'aquestes s'aixeca un pilaret quadrangular de maó vist que data del 1911, amb tres obertures a cada cara al llarg del fust i una teulada a dos aigües a cada cara.

A la façana nord trobem uns abeuradors allargats que es comuniquen entre sí i dos brolladors de bronze amb la decoració de caps d'animals.

A la part del darrera hi ha el safareig rectangular per rentar roba, alimentat per l'aigua sobrant dels abeuradors.

És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Hi ha diferents hipòtesis sobre l'origen del topònim Torà i el seu escut. Podria ser d'influència àrab, derivat d'or i aigua, molt abundant a la zona i que convertiria la vall en un llac. Els habitants de la vila diuen que el nom deriva del mot toro, animal que estaria representat en un escut al portal que donava accés al castell, on també hi hauria un card, símbol de la família Cardona i que hauria evolucionat esdevenint l'arbre que actualment és a l'escut del poble. Les dues inscripcions de la font fan referència a les inundacions que patí el poble com "la rierada de Sant Antoni" el 1866 o la del 1907 en el conegut com "any de l'aiguat".