Font de la Vila o d'Ivorra


Ivorra (Segarra )
Coordenades GPS:41.7679,1.3973Clica per veure la ubicació.
Alçada:536 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Localitzada a mig quilòmetre al sud del nucli urbà, molt a prop de l'Era del Gener i a tocar del torrent d'Ivorra.
Per accedir-hi, si venim per la LV-3003, un cop siguem a la cruïlla que condueix al nucli urbà, cal seguir per la LV-3004 durant una mica més de 600 metres en direcció al poble, moment en que, just al començament d'un revolt a l'esquerra, ens desviem a mà dreta per una pista que hi menarà en escassos 100 metres.


La font presenta una estructura arquitectònica senzilla, enclotada per sota del nivell del camí i arrecerada en una mena d'era rectangular per un llarg banc de pedra per seure a un costat, un mur de pedra a l'altra i uns esglaons que ens hi atansen.

Els cinc brolladors, tres de ferro i dos de pedra picada, sobresurten del mur que els fixa i conformen tres espais o piques diferenciats.

Entre les pedres del mur hom documenta fragments de brancals reaprofitats d'una obertura de casa que, per les seves característiques escultòriques, podrien ser datats del segle XVI i XVII.

Aquesta font segur que ha viscut moments més gloriosos, ara es troba un xic descuidada, amb males herbes que creixen arreu.

L'abundància de fonts d'aigua a Ivorra possiblement explica els orígens del nom del poble. Una possible explicació al topònim d'Ivorra està vinculat al terme iberobasc "ibai", que vol dir riu. Altres, mentrestant parlen d'arrels islàmiques (al-ibúria). De totes maneres, es tracta d'un topònim que fa referència a un indret relacionat amb "ribes", "valls", "guals", llocs a tocar d'algun curs d'aigua. Certament, els viatgers o estudiosos que han conegut Ivorra sempre han parlat de l'abundància de fonts que té el terme.