Font de la Figuera


Ivorra (Segarra )
Coordenades GPS:41.7693,1.3893Clica per veure la ubicació.
Alçada:534 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2016


Localitzada en un paratge molt humit i frondós a mig quilòmetre al sud-oest del poble, a uns 250 metres de la cruïlla amb la LV-3004, en un sector on hi ha algunes cases antigues. Concretament la font es troba entre Cal Sagers i Cal Puigsatorre, a uns 75 metres de la carretera.
Per arribar-hi cal situar-se al punt quilomètric 5,5 de la carretera LV-3003, a l'alçada de Cal Ferran. Aquí (hi ha un pal indicador assenyalant la font) ens desviem per un camí de terra que marxa en direcció més aviat sud. Al cap d'uns 75 metres creuem el torrent de Santa Maria per un pontet d'obra. Doncs tot just creuat el torrent, a mà esquerra arrenquen unes escales que ens baixen a la font.


El més interessant d'aquesta font és la seva estructura constructiva, bastida davant d'un marge que la tanca per la part posterior, que podria datar amb tota probabilitat del segle XVIII.

Està coberta per una volta de mig punt que s'obre al nord, feta amb carreus grossos i ben treballats. Al seu interior hi ha una fornícula on antigament hi havia una Marededéu. El brollador està sota l'aigua.

L'abundància de fonts d'aigua a Ivorra possiblement explica els orígens del nom del poble. Una possible explicació al topònim d'Ivorra està vinculat al terme iberobasc "ibai", que vol dir riu. Altres, mentrestant parlen d'arrels islàmiques (al-ibúria). De totes maneres, es tracta d'un topònim que fa referència a un indret relacionat amb "ribes", "valls", "guals", llocs a tocar d'algun curs d'aigua. Certament, els viatgers o estudiosos que han conegut Ivorra sempre han parlat de l'abundància de fonts que té el terme.