Abeurador de les Oluges


Les Oluges (Segarra )
Coordenades GPS:41.6972,1.3192Clica per veure la ubicació.
Alçada:528 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2016


Situat a la plaça Major, al costat mateix del castell de l'Oluja Baixa, integrat dins la seva estructura, en un bonic espai cobert al qual s'hi accedeix a través d'un arc de mig punt.


Al seu interior hi ha les dues piques (la de l'esquerra més llarga que la de la dreta), sota un arc rebaixat i disposades una al costat de l'altra, fetes amb lloses de pedra monolítica.

És probable que aquest espai formés part de les cavallerisses del castell de l'Oluja Baixa, també anomenat castell de l'Oluja Jussana. L'edifici actual és fruit d'una reforma renaixentista del segle XVI, que es va fer mantenint les estructures medievals. L'edifici està format per dos cossos, un més alt que deuria correspondre a l'antiga torre, i un de més baix, tots dos habilitats com habitatge. Hi destaquen dues finestres motllurades amb guardapols mixtilini i escut a la llinda. El portal, situat en un cos més baix, és de mig punt, adovellat. Va servir d'escola i actualment és la seu de l'Ajuntament i hostatja també un establiment de turisme rural.

A fora, entre l'entrada a l'abeurador i la portalada del castell, hi ha una font d'aigua de xarxa. Aquesta és una petita construcció formada per un mur de pedra amb acabat esglaonat que sobresurt de la façana. Al mig, un frontal fet amb pedres estretes i allargades que acull l'aixeta per on raja l'aigua. Una pica semicircular de pedra picada a sota recull l'aigua de la font.