Font de Branques


Sant Domí (Segarra )
Coordenades GPS:41.6744,1.4150Clica per veure la ubicació.
Alçada:653 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Està situada a un quilòmetre al nord del petit nucli de Sant Domí, al costat d'una pista forestal que porta a al Castell de Santa Maria, en un espai natural singular envoltat per freixes (d'aquí possiblement el seu nom). La font queda a una cinquantena de metres de la riera del Castell.

Hi podem accedir des del punt quilomètric 3 de la carretera LV-1005, just a uns 250 metres del trencall que porta al Castell de Santa Maria. Aquí trobarem ja un pla indicador que ens assenyala la font. Doncs prenem una pista forestal en molt bon estat que marxa en direcció més aviat sud-est, en paral·lel amb la riera del Castell. Al cap d'un quilòmetre arribem a una bifurcació que fem a la dreta i uns 200 metres després som en una altra bifurcació que també agafem a la dreta, dirigint-nos al sud. Només 150 metres més enllà, a mà dreta ens queda la font.


La font queda enclotada a un nivell inferior del terra, sota una volta de pedra seca de pedra seca bastida damunt de la cinglera de la roca. L'espai d'accés queda delimitat per dos murs laterals obrats en sec emprant pedra irregular del país, on arrenquen unes escales de pedra que baixen fins l'interior de la font. L'interior està cobert a partir d'una volta apuntada i capçada amb forma el·líptica. Finalment, un brollador obert a la part baixa de la mateixa roca, permet la sortida de l'aigua que queda recollida en un toll rebaixat a la cinglera.

Diuen que el consum de la seva aigua és beneficiosa per la gent que pateix malalties renals, doncs té una composició amb poca calç.