Font de Freixenet o del Safareig


Freixenet de Segarra (Segarra )
Coordenades GPS:41.6595,1.3968Clica per veure la ubicació.
Alçada:652 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2016


Es troba als afores del poble pel sud, a l'altra banda de la carretera, darrera de Cal Xecó, a tocar de la riera de Freixenet. Al voltant hi ha un sector d'horts i un espai de lleure.
Aproximadament al quilòmetre 2 de la carretera LV-1008 arrenca en baixada un estret caminet que voreja una finca particular que queda a la dreta. Seguint-lo, en uns 35 metres ens duu a la font.


La font queda a la capçalera d'un espai allargat de gairebé 50 metres per uns 8 d'amplada, delimitat per una banda per un alt mur de pedra transversal que sustenta la finca del damunt, per un altre mur més baix en angle recte que el separa d'una esplanada on hi ha una petita zona d'esbarjo i finalment pel pont d'obra que salva la riera . Unes escales de pedra ens hi atansen. El conjunt consta de la pròpia font, un safareig i una gran bassa de reg, formant tres espais ben diferenciats.

A l'espai superior, enfront de les escales d'accés, i per sota del nivell del sòl que està pavimentat, és on se situa la font. L'aigua de la qual brolla generosament per un broc d'obra encastat al mur i cau a un llarg canal obert que ressegueix el mur i acaba alimentant el safareig.

El rentador queda a l'espai central i a un nivell inferior al de la font, envoltat de murs de pedra, amb unes escales que hi baixen. El safareig és de planta rectangular fet tot ell de pedra i conserva les lloses inclinades on es rentava la roba.

L'últim dels tres espais és el de la bassa de reg, que queda just sota el pont que creua la riera i que rep l'aigua sobrant del safareig.

El treball quotidià de rentar la roba, passava per usar els rentadors públics o safareigs en els pobles que en disposaven, convertint-se en les úniques instal·lacions comunitàries adequades per fer la bugada. La cultura de l'aprofitament de l'aigua que sembla que tornem a valorar, es constata molt bé en aquestes construccions modèliques pel que fa a l'aprofitament i la reutilització de l'aigua. L'aprofitament de l'aigua de la font natural per fer la bugada, possibilitava després aprofitar-la per regar els horts propers.