Font de Gàver


Gàver (Segarra )
Coordenades GPS:41.6865,1.3917Clica per veure la ubicació.
Alçada:590 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2016


Es als afores del poble pel sud, a l'altra banda de la carretera, concretament a escassos 100 metres per sota d'aquesta.
Al punt quilomètric 4,4 de la carretera LV-1005 que porta d'Estaràs a Sant Guim de Freixenet, entre les dues vies que donen accés al poble de Gàver, arrenca en direcció sud una pista cimentada que en un centenar de metres ens duu al costat de la font.


La font de Gàver es correspon amb el naixement del riu Sió. L'aigua brolla del subsòl a partir de l'acumulació d'aigües subterrànies per començar a dibuixar el llit del riu, que baixarà en un recorregut de 77 Km fins a desembocar al Segre. Modernament s'ha habilitat l'indret, oferint un marc arquitectònic al punt on brollen les aigües i al seu voltant s'ha arranjat una zona d'esbarjo sota els arbres.

Es tracta d'una important construcció enclotada uns metres per sota del nivell del camí, formada per un robust mur de formigó delimitat per dos murs laterals amb vegetació a la seva part alta que formen angle recte amb el principal, entremig dels quals arrenquen unes amples escales que baixen fins la part baixa, on es troba una era enllosada de forma rectangular amb bancs per seure a banda i banda. El mur principal té un tros d'uns 4 metres d'amplada i tota la seva alçada bastit amb pedra del país, amb una obertura a la part baixa rematada en arc de mig punt que és per on raja generosament l'aigua, després travessa l'era a través d'un canal obert per on desguassa.

A la part de dalt és on trobem una gran esplanada amb la zona de lleure, amb taules i bancs de fusta ben arrenglerats i a l'ombra dels arbres. Presidint l'espai hi ha una caseta de pedra amb teulada a dues vessants i una porxada sustentada per dos pilars de pedra i embigat de fusta que aixopluga la font de Gàver. Aquesta està adossada a la paret de pedra de la caseta, formada per un frontal que és una llosa de pedra treballada amb el nom de la font i l'any de construcció, 1992. L'aigua raja regulada per una aixeta, cau primer a una pica allargada de pedra picada que descansa en un pedestal de pedra i després passa a una altra de rectangular, més petita i a un nivell més baix. Finalment l'aigua sobrant és a través d'un seguit de recs de formigó ramificats que serveix per regar els arbres.