Font de Sant Salvador


Altadill (Segarra )
Coordenades GPS:41.6694,1.3929Clica per veure la ubicació.
Alçada:664 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Font bastida als afores d'Altadill per llevant, sota el pla de Sant Salvador, en una zona d'arbres i matolls, a escassos 20 metres al nord de la façana lateral de l'ermita de Sant Salvador.
Si anem de Freixenet de Segarra en direcció a Altadill, uns 350 metres abans d'entrar al seu petit nucli urbà trobarem l'ermita de Sant Salvador a peu de carretera i mà dreta. A uns 20 metres de la façana de l'esquerra de l'ermita està la font. Compte de no caure, doncs queda enclotada.


És una font de clot, la surgència de la qual es produeix a la mateixa roca. Per poder accedir a l'interior de la font, va fer falta obrir una rasa, quedant delimitat aquest espai d'accés a partir de dos mur laterals obrats en pedres carejades que atalussen el terreny.

L'espai interior és de planta rectangular, coberta amb un quart de volta apuntada, construïda a l'estil de les cabanes de pedra seca, que arrenca sobre uns petits murs bastits damunt la cinglera de roca, i capçalera plana. Finalment un brollador solcat a la mateixa roca, que no veiem per estar ple, permet la sortida de l'aigua.

L'actual ermita de Sant Salvador, va ser construïda l'any 1894, data que veiem incisa a la porta, sota l'anagrama de Crist. És un edifici de nau única i capçalera recta, feta amb petits carreus de pedra del país. Al capdamunt del frontis hi ha una petita espadanya de maons.