Font dels Mexicans


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2323,2.2854 Clica per veure la ubicació.
Alçada:770 m
Accés:Lliure
Tipus:Ornamental
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016
Caminades:
I-218  Clica per enllaçar amb la caminada I-218.


Font ornamental erigida al bell mig de la plaça de l'Abadessa Emma, darrere del Palau de l'Abadia.


La font és una bassa feta amb pedra rogenca, de forma exterior quadrada i rodona a l'interior, d'uns cinc metres de base per mig metre d'alçada, envoltada d'un passadís empedrat amb lloses del mateix tipus. Del mig de la bassa emergeix un brollador de dos cossos; l'aigua raja pel la part de dalt i regalima fins la bassa.

Fou inaugurada l'any 1969 per iniciativa de Salvador Moreno amb l'aportació d'un grup de mexicans i espanyols, en honor al mestre Jaume Nunó i Roca (nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1824), autor de la música de l'himne nacional de Mèxic. La construcció d'aquesta font fou motiu d'una exposició que es feu al Palau de la Virreina de Barcelona per tal de donar més ressò a l'acte d'homenatge. A més de la font, Sant Joan de les Abadesses té un carrer dedicat al compositor just en el lloc on s'emplaça la seva casa natal, anomenada el Palmàs.

El 3 de juny del 1980, es va firmar l'acta d'agermanament d'aquesta vila ripollesa amb San Luís Potosí, població on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l'himne mexicà. Així, es va establir un nexe d'unió entre les poblacions nadiues d'ambdós autors de l'himne.

L'arquitecte autor de la font i urbanització de la plaça va ésser el mexicà José Blas Ocejo. La plaça és anomenada, popularment, plaça dels Mexicans.