Font de la Moreneta


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2317,2.2873Clica per veure la ubicació.
Alçada:787 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016
Caminades:
I-218  Clica per enllaçar amb la caminada I-218.


Situada en un petit replà per sobre del carrer dit de la Pujada de les Monges, pocs metres per sota de la carretera GI-521 que porta a Santigosa i més enllà a Olot o a Vallfogona del Ripollès.


El conjunt es troba en un extrem d'un semicercle empedrat, flanquejat per dos desmais i a recer de dos murets de pedra que fan de seient. Consta d'un pilar de base quadrada dividit en dos cossos. A la part de baix és on s'hi ubica la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador que cau a una pica isolada i cilíndrica que descansa directament al terra. Al capdamunt i dins d'una petita capelleta enreixada hi trobem la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, la qual dóna nom a la font. A l'esquerra, una llosa amb un gravat que diu així: "Els nens de Sant Joan han refet aquesta capella l'any 1984 amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la seva construcció".

La font i el pedró de la Moreneta van ser inaugurats el 27 d'abril de 1984 tot i que existia un primitiu emplaçament davant dels patis del col·legi sobre el riu Arçamala.