Font de Can Buixarol


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2282,2.2993Clica per veure la ubicació.
Alçada:979 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016
Caminades:
I-218  Clica per enllaçar amb la caminada I-218.


La trobem a quilòmetre i mig al sud-est del nucli urbà, a uns 175 metres a l'est del collet de Sant Antoni.
Al collet hi podem arribar amb cotxe per la petita carretera que puja a l'ermita de Sant Antoni. Mig quilòmetre abans de l'ermita, just quan haguem passat el revolt on hi ha l'oratori de Sant Antoni Petit, cal trencar a l'esquerra per una pista cimentada que en uns 300 metres ens duu al collet de Sant Antoni. Un cop aquí, estacionem el vehicle i agafem el camí que baixa suaument per la dreta seguint les marques del PR-C-60 en direcció est. El camí transcorre per un bosc i només 175 metres més enllà del coll trobem la font, a l'esquerra i a peu de camí.


És una bonica font boscana, malgrat que ara està un xic malmesa. La font queda integrada en un mur de pedra seca a la vora del camí, en forma de cavitat. Aquesta cavitat és tancada per un muret de pedra rematat amb lloses inclinades que s'aprofitava com a safareig. A l'esquerra de la cavitat és on se situa la sortida de l'aigua mitjançant un estret broc de ferro cobert de molsa. L'aigua cau directament al safareig i la que sobreeix es recull en un allargat abeurador pel bestiar que queda a mà dreta.

Antigament, a aquesta font hi anaven a rentar totes les dones de les cases del veïnat.

Uns metres més enllà queda la bassa, que en realitat es tracta d'una dou, un naixement d'aigua natural, ja que fins i tot en temps de sequera hi ha aigua.