Font del Covilar


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2363,2.2979 Clica per veure la ubicació.
Alçada:807 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016
Caminades:
I-218  Clica per enllaçar amb la caminada I-218.


La font es troba just darrera de la casa que porta el seu nom. Per accedir-hi cal sortir de la vila per la carretera N-260 en direcció a Sant Pau de Segúries. Uns 300 metres després d'haver deixat enrere les últimes cases, ens desviem a la dreta on hi trobem l-accés al mas del Covilar. Per no passar pel mig de la casa, cal envoltar-la per l'esquerra. Així deixem a la dreta l'accés a la finca i continuem per l'ample camí que marxa en paral·lel amb la carretera i que resulta ser les restes de l'antiga carretera. Al cap d'una cinquantena de metres trenquem a mà dreta per una pista que puja una mica i només 75 metres més endavant arribem a unes pastures; aquí anem cap a la dreta pel camí que passa per darrera de la casa i que acaba a la mateixa font del Covilar, total uns 200 metres (en aquest camí podem trobar tanques pel bestiar, després de passar-les cal deixar-les tal i com les hem trobat. Tinguem present que ens trobem dins d'una propietat privada i que hem de ser respectuosos).


A la capçalera d'una esplanada envoltada d'arbres centenaris hi trobem la font. Aquesta, que presideix l'espai, està adossada a un mur transversal de pedra del país. El seu frontal, també de pedra però de dimensions més regulars, d'uns dos metres d'amplada per dos d'alçada, sobresurt dos pams del mur i està rematat per un petit voladís de pedra a una vessant. L'aigua brolla per un broc format per la solidificació del pas dels anys i cobert de molsa. A sota, una pica semicircular de pedra que descansa al terra recull l'aigua.

A banda i banda arrenquen dos bancs de pedra per seure, tant llargs com ho és el mur que els hi fa de respatller.

El sòl immediat a la font i el caminet que travessa l'esplanada estan empedrats.

En aquest indret és on el poeta Joan Maragall va escriure "La Vaca Cega" l'any 1893, creada a partir de veure una vaca cega a causa d'un cop de roc donat per un vailet del Mas Covilar. El fet es commemora amb un monòlit de pedra amb el text del poema gravat, erigit l'any 1993 en motiu del seu centenari. A la dreta del pedró hi ha el recordatori.

Durant la Festa Major, els veïns tenen el costum de venir-hi a dinar i també s'hi realitzen diferents actes festius.