Font dels Enamorats


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2343,2.2794Clica per veure la ubicació.
Alçada:770 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


La trobem als afores de la vila per l'oest, a la llera esquerra del torrent del Roser o de les Dous (segons quin mapa es miri), al davant d'una bassa que es forma després d'un bonic salt que l'aigua fa a la penya tot just quan acaba de passar sota el pont de la carretera. A l'altra banda del torrent hi ha la font de la Puda.
Si arribem a Sant Joan de les Abadesses des de Ripoll, quan som a les primeres cases, concretament davant dels números 16/20 (Can Divuit Mil Duros), cal trencar a la dreta per un ample passeig descendent, ben cuidat i ombrejat. El caminoi davalla amb una molt bona vista sobre el Ter i el poble, passa a frec de la Torre de la Puda i continua sobre els horts ben conreats que hi ha vora el torrent. Uns 250 metres més avall de la carretera arribem a un pont d'obra que salva el torrent; abans de creuar el pont, a mà dreta ens espera la font.


La font queda adossada al marge de la muntanya, integrada en el mur de pedra que reté les terres. El seu frontal, que sobresurt dos pams del mur de contenció, fa metre i mig d'amplada per uns dos i mig d'alçada, rematat amb un voladís arrodonit de pedra. L'aigua brolla per un broc de ferro molt deteriorat pel pas dels anys i cau a un petit bassal de pedra arran del terra des d'on desguassa al torrent que té a tocar. A banda i banda arrenquen dos bancs de pedra per seure que ressegueixen el mur de contenció, el qual els hi fa de respatller.

L'espai és resguardat de les revingudes del torrent i de l'erosió per un mur, protegit amb una barana de ferro pintada de gris. Entre el pont i els murs laterals queda una bassa afavorida per dues petites rescloses sota el viaducte, que unida al bonic salt d'aigua i al conjunt de la font de la Puda, acaben de donar major encant a l'entorn. És un lloc fondal, bac, humit i fresc. Quan els plàtans són enramats el priven d'una excessiva lluminositat i fan agradable l'estada a qualsevol hora d'un dia calorós d'estiu.

Els anys cinquanta del segle passat es va construir la torre de la Puda i el senyor Carmelo Casanovas va fer tot el mur del camí fins a la font, que abans era una margera amb perill d'esllavissaments.