Font dels Vermells


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2264,2.2893Clica per veure la ubicació.
Alçada:825 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2016


La localitzem a un quilòmetre al sud del nucli urbà, dins la zona de lleure del mateix nom. S'hi pot accedir des del punt quilomètric 10,2 de la carretera GI-521 que porta a Olot.


La font queda en extrem duna gran esplanada arbrada, herbada, allargada i enlairada respecte la carretera, unes escales de pedra ens hi atansen. Es tracta d'una petita construcció de pedra arrambada al marge de la muntanya, rematada amb un frontó amb tres volutes. El seu frontal queda endarrerit mig pam de la façana mitjançant un marc quadrat. L'aigua raja a través d'un broc de ferro inclinat amb rajolí i cau a un bassal arran del terra. Al capdamunt de la font hi ha el seu nom entre dues flors, tot fet amb pedretes de riu incrustades. A sota l'any de la seva construcció, 1921.

A banda i banda arrenquen dos bancs correguts de pedra, tant llargs com ho son els murs que els hi fan de respatller i que alhora retenen les terres.

Aquest era un dels passeigs més habituals dels santjoanins de les primeres dècades del segle XX, ja que es tractava d'un tram il·luminat.
Recentment s'ha establert l'espai com a zona d'esbarjo, està condicionada amb taules rodones de pedra i bancs que les envolten, cosa que l'habilita com a lloc per fer una petita aturada.