Font de Can Llevallol


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4095,2.0939Clica per veure la ubicació.
Alçada:219 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2016
Caminades:
I-219  Clica per enllaçar amb la caminada I-219.


Emplaçada a un centenar de metres al sud-est de la masia de Can Llevallol de qui rep el nom, a l'altra banda de la riera i a uns 275 metres del coll de Can Cuiàs.
L'accés és fàcil des del coll de Can Cuiàs, situat al punt quilomètric 10,5 de la carretera BV-1468 que porta de Molins de Rei a Vallvidrera, passant per Santa Creu d'Olorda. En aquest punt disposem d'una gran esplanada habilitada com a aparcament. D'aquí estant, a l'extrem més oriental, surt un camí que ignorem i que dóna accés a una finca particular. A continuació comença una pista forestal de terra que se'n va en sentit est i que és l'antic camí de Santa Creu d'Olorda a Vallvidrera. Doncs al començament d'aquesta pista cal trencar a l'esquerra per un caminet descendent que s'endinsa en el bosc. El camí davalla en sentit nord-est. Sense deixar-lo, en uns 250 metres ens duu davant la bonica font.


Es tracta d'un bonic racó recuperat l'any 2008, ben endreçat i amb un aspecte prou acollidor. El conjunt el formen la pròpia font, un pou o cisterna d'uns cinc metres de diàmetre i un petit espai amb una taula i bancs de fusta per poder-hi fer un mos. Tot l'espai es troba ben condicionat, amb escales i baranes que ens protegeixen.

En quan a la font, és una construcció de totxo vist en forma de caseta i amb la coberta de volta, de planta rectangular de metre i mig per metre de base i uns dos metres i mig d'alçada. De la paret interior del fons en surt el broc de ferro que mana aigua abundant, tant que no cau al petit bassal que hi ha a sota, sinó que ho fa directament al terra per on desguassa camí avall. Hi ha un tap de fusta lligat a una cadeneta per aprofitar millor l'aigua.

La llinda frontal que sosté la teuladeta de volta és de ferro i té gravat el nom de la font.

L'aigua d'aquesta font, anys enrere, era coneguda perquè es deia que tenia propietats medicinals, i fins i tot s'embotellava a la planta embotelladora que hi ha al costat de la masia de Can Llevallol i posteriorment es comercialitzava.