Font de la Beca


Sant Just Desvern (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.3953,2.0918Clica per veure la ubicació.
Alçada:196 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2016
Caminades:
I-219  Clica per enllaçar amb la caminada I-219.


La localitzem a l'extrem més nord oriental del terme municipal de Sant Just Desvern, a la capçalera del torrent de l'Embut de la Font Beca, a uns 250 metres al sud del turó de la Tina, en un llindar de bosc d'alzinar.
Els seus accessos estan ben indicats i ens hi podem atansar des de diferents punts del municipi. Per arribar-hi des del nucli urbà de Sant Just cal sortir pel nord, pel passeig Muntanya i seguir-lo en direcció nord-est durant uns 1,2 quilòmetres. En aquest punt trobem una bifurcació; el brancal de l'esquerra porta a Can Carbonell i a Can Merlès, nosaltres trenquem a la dreta, en direcció est. Passem a frec de les Cases de la Beca que ens queden a l'esquerra i Uns 475 metres més endavant, a la dreta del camí, hi ha una esplanada arbrada, al final de la qual hi trobem la font. Una filera de pollancres al costat d'una de més jove d'àlbers, ens indica la seva presència.


Construcció de pedra vista de notables dimensions, tant per la gran plataforma d'accés com pel lateral esquerre que el formen un banc corregut i la paret que li fa de respatller i alhora aguanta el marge, la qual està rematada per una filera de totxos. El frontal de la font és de mosaic amb tonalitats verdoses i blanques, fet amb la tècnica del trencadís. A mitja alçada surt el tub d'acer inoxidable que mana l'aigua a la bassa a nivell de terra que està empedrat. Ha desaparegut l'enreixat del desguàs.

Aquesta font va ser restaurada durant la dècada dels 90 del segle passat, és molt coneguda a la zona per la bona qualitat de la seva aigua, avui molt més minsa que en el passat. El passejant que arribi fins a ella no només podrà satisfer la seva set amb totes les garanties, perquè l'Ajuntament de Sant Just Desvern fa controls periòdics de l'aigua per garantir la seva potabilitat, sinó que també trobarà una àrea de lleure on gaudir de l'entorn i fer una aturada per esmorzar o dinar sense presses.

És de raig ocasional, lligat a períodes de pluges.