Font dels Safareigs


Ur (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4619,1.9366Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,204 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2016


La trobem dins el nucli urbà, al capdavall del carrer de la Font Blava, a pocs metres del riu Brangolí, a poca distància de la carretera D-618 que porta a Vilanova de les Escaldes i a escassos 75 metres per sota de l'església parroquial de Sant Martí.


Es tracta d'un conjunt format per la font, els abeuradors i uns rentadors coberts.

La font i els abeuradors queden inserits en el mur de pedra que sustenta el pati de les escoles que queda al damunt. L'aigua raja per un gruixut broc de ferro situat a la dreta i cau directament a un dels tres llargs abeuradors, tots ells de pedra picada i descansant al terra, disposats un a continuació de l'altre i separats entre ells per unes pilastres de formigó que alhora sustenten una gran lleixa del mateix material, formant així tres espais diferenciats. A la paret del fons hi ha dos registres de ferro de servei; l'un damunt del brollador i l'altre sobre l'abeurador del mig.

El safareig queda uns metres a la dreta de la font, aixoplugat per una terrassa i enclotat respecte del carrer, amb una barana de ferro que el protegeix i unes escales que permeten atansar-s'hi. És una única bassa rectangular, d'uns quatre metres de llarg per metre i mig d'amplada, amb lloses inclinades a tot el volt per poder rentar la roba.