Font de la Canal


El Querforadat (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3238,1.6358Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,394 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016
Caminades:
I-222  Clica per enllaçar amb la caminada I-222.


Erigida dins el nucli urbà, entre Can Paumunt i el pont per on hi passa el carrer Migdia.


Aquesta antiga font queda adossada a la paret de pedra rogenca d'una casa del poble. L'aigua brolla per un tub de ferro collat a la mateixa paret i cau a un llarg abeurador d'obra rematat amb ciment. Dos passamans de ferro disposats sota el doll permeten que descansin les garrafes i galledes mentre s'omplen. Al voltant del broc de més a la dreta, que és pel qual raja l'aigua, hi ha dos tubs més que en aquests moments no aboquen aigua (desconec si en altres ocasions brollen o estan anul·lats).

L'aigua sobrant de l'abeurador alimenta, mitjançant un curt canaló obert, un safareig d'un sol cos situat a continuació, de base rectangular, d'obra rematat amb ciment i amb les lloses inclinades en dos costats per rentar i esbandir la roba. El safareig sobreeix a una última cisterna que queda per sota i està tapada amb un enreixat de ferro.

Sembla tractar-se d'una antiga font, tal com ho demostra una llosa del frontal que hi té gravades dues dates; 1820 i 1936.

L'Ajuntament de Cava, municipi al qual pertany el poble del Querforadat, ha disposat una placa de plàstic de color verd collada al frontal amb el nom de la font i l'advertència de que l'aigua no ha estat controlada sanitàriament.