Font de Ca l'Andreu


El Querforadat (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3244,1.6351Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,413 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2016
Caminades:
I-222  Clica per enllaçar amb la caminada I-222.


Emplaçada als afores del poble pel nord, davant de Ca l'Andreu de qui rep el nom. L'accés és molt senzill, només cal situar-nos al capdamunt del poble, just al final de la carretera que ve de Bar i de Toloriu. Un cop aquí i encarats al nord, prenem el carrer que surt per l'esquerra en lleugera pujada. Passem entre unes cases que ens queden a l'esquerra i una altra d'isolada a la dreta. Només 75 metres més amunt som en una cruïlla de camins; a l'esquerra ens queda Ca l'Andreu, a la dreta comença el camí que puja a coll de Cristià i enfront tenim la font de Ca l'Andreu.


Es tracta d'una senzilla però cabalosa font, adossada al marge de la muntanya, amb una paret de pedra seca que reté les terres. L'aigua prové d'una mina que queda quatre o cinc metres més amunt, és canalitzada a través d'un tub de ferro protegit per un de més diàmetre, aquest últim d'uralita i omple un llarg abeurador d'obra rematat amb ciment. Dos passamans de ferro disposats sota el doll permeten reposar les garrafes i galledes mentre s'omplen.

L'aigua sobrant de l'abeurador alimenta un safareig d'un sol cos situat a continuació a l'esquerra, de base rectangular, d'obra rematat amb ciment i amb les lloses inclinades en un costat per rentar i esbandir la roba. El safareig sobreeix i va a parar a una bassa de reg que queda uns metres per sota.

L'Ajuntament de Cava, municipi al qual pertany el poble del Querforadat, ha disposat una placa de plàstic de color verd collada a la paret de pedra seca recordant-nos el nom de la font alhora que ens avisa de que l'aigua no ha estat controlada sanitàriament.