Font de les Planes


Toses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3202,2.0136Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,417 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016


Bonica font erigida als afores del nucli urbà pel sud, a l'altra banda del riu Rigard i de l'estació del ferrocarril, a peu de l'antiga carretera que venia de la Molina. Per accedir-hi cal sortir del poble pel sud, per la carretera que porta a La Molina i a la Collada de Toses. Just travessats la via i el riu hem de trencar a l'esquerra per un camí cimentat que baixa a buscar la via del tren. Al cap de només 75 metres ja trobem la font a mà dreta, abans d'una corba a l'esquerra.


La font forma part d'un espai molt ben endreçat i arranjat. Un plafó metàl·lic de l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Montgrony ens anuncia la font.

A la part baixa que dóna a la petita carretera trobem un dels dos brolladors de que disposa la font. Aquest queda adossat a un mur de pedra lligada que reté les terres de la terrassa superior, l'aigua brolla per un gruixut tub de ferro collat al capdavall d'una columna de pedres que li fa de frontal i omple una bassa rectangular de pedra que descansa directament al terra.

A la part de dalt hi trobem una ombrívola terrassa herbada protegida per una barana de fusta i accessible a través de dues escales disposades una a cada extrem. En un racó del marge de la muntanya s'hi ubica l'altre brollador. Aquest raja per un estret tub de ferro encastat a una petita paret de pedres i cau a un petit bassal allargat i per sota del nivell del sòl que està empedrat. A la dreta del sortidor arrenca un banc de pedra per seure.