Font de Nevà


Nevà (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3138,2.0777Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,248 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016


Erigida en un racó de la Plaça, situada al començament de la carretera de Planoles, la GIV-4015.


Tot el conjunt està fet de pedra lligada. La font és una construcció de base rectangular integrada al marge, només visible la seva façana principal, d'uns dos metres i mig d'alçada per uns cinc d'amplada, acabada en forma arrodonida per la seva banda dreta, possiblement la part que acull el dipòsit de reserva. Per l'esquerra el segueix un llarg però més baix mur transversal de pedra que reté les terres.

El frontal de la font queda endarrerit un pam respecte la façana a través d'una volta de pedra. Dins s'hi ubica la sortida d'aigües mitjançant una aixeta de polsador, la qual cau a una pica rectangular de pedra picada disposada a dos pams del terra. La part alta de la font sobresurt de la resta i està aixoplugada per una teuladeta de pissarra a dues vessant sustentada per embigat de fusta. A la part esquerra hi ha un altre voladís, aquest d'una sola vessant, que cobreix una bústia i un tauler d'anuncis.

L'aigua que sobreeix de la cisterna de captació omple un primer abeurador allargat i de dos cossos disposat en angle recte respecte la font i adossat a la paret de la casa del costat. Després alimenta un segon abeurador a continuació del primer i a un nivell inferior.

L'entorn està molt ben endreçat, amb plantes i bancs per seure.