Font de la Serra


Planoles (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3169,2.1077Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,132 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016


Es troba als afores del nucli urbà pel nord-est, al final del carrer Andreu Ylla. La font està assenyalada des del centre del nucli urbà i quan siguem al final del carrer Andreu Ylla trobarem un pal informatiu de la xarxa de senders Itinerannia amb el característic cartell groc anunciant-nos de que som a la font, que ens queda a sota del carrer.


El conjunt, tot ell de pedra, és format per la font, un llarg banc per seure i una taula rodona de pedra amb bancs al voltant. Queda enclotat un parell de metres per sota del carrer, accessible a través d'unes escales de pedra. A baix hi trobem una terrassa empedrada de forma trapezoïdal, a recer d'un alt mur transversal que reté les terres i de dos murets més baixos que formen angle recte i que ens protegeixen a manera de barana del torrent de la Boleda que passa per sota.

La font està ubicada en el racó més allunyat de les escales i integrat en el mur transversal. El seu frontal queda endarrerit dos pams respecte la façana principal a través d'una volta de pedra. Dins hi trobem el bonic brollador; una pedra a la que se li ha donat forma de cap d'algun animal, amb ulls i tot, per la boca del qual brolla l'aigua que cau a una pica de pedra picada i forma rectangular que descansa en un pedestal.

A la dreta de la font arrenca un banc per seure, tant llarg com la resta del mur que li fa de respatller.

És un lloc ombrívol, endreçat i agradable per passar-hi una estona i fer-hi un mos.