Font dels Burros


Planès (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3193,2.0982Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,191 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2016


Emplaçada dins el nucli urbà de Planès, a una mica més d'una cinquantena de metres per sota de l'església de Sant Marcel, a peu del començament del camí de Fornells fent confluència amb el camí de la Serreta que puja de Planoles i va a buscar la carretera N-260, l'antiga N-152, que circula a només 150 metres més amunt.


És una bonica construcció de pedra, formada per la font i un llarg abeurador. Tot el conjunt queda adossat a un mur de pedra que tanca la finca del darrera.

Trobem la font al costat dret. El seu frontal queda endarrerit mig metre sota un arc de mig punt de pedra rematat per una teuladeta de pissarra a dues vessants, donant-li l'aspecte d'una caseta. A dins, l'aigua raja a través d'una aixeta de polsador i cau a un enreixat de ferro arran del terra per on desguassa.

A l'exterior, del mig de la paret de l'esquerra de la font, brolla l'aigua que sobreeix del dipòsit de captació i omple un abeurador de més de cinc metres de llargada. Ho fa per un bonic broc de ferro ben treballat, al que li han donat forma de cap d'algun animal i l'han collat a la paret a través d'un rosetó. Sota seu han disposat un enreixat per tal de reposar les garrafes i galledes.