Font de Dòrria


Dòrria (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3332,2.0675Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,521 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2016


Erigida al bell mig del nucli urbà, a escassos trenta metres de l'església de Sant Víctor.


El conjunt és una doble construcció tota de pedra lligada del país, formada per la caseta de la font i un cobert que acull un abeurador i el rentador.

A la part esquerra és on s'hi ubica la font, dins d'una petita caseta de pedra amb una obertura per la part davantera que antigament havia sigut més ampla i en forma d'arcada però que més tard se'n van tapar part dels extrems per fer-la més estreta i resguardar-la un xic de les inclemències del temps. Dins hi trobem la sortida de l'aigua a través d'una aixeta actual a la qual li han tret o s'ha trencat la maneta, per tant no raja. L'aigua cauria a una pica rectangular de pedra picada. Al capdamunt del frontal hi ha el registre que dóna accés a la cisterna de captació; si l'obrim veurem com entra un bon doll d'aigua. A sobre de l'aixeta, al frontal, tenim gravada la data 1883, possiblement l'any de construcció. Aquest espai també s'aprofita per acollir la bústia de correus.

Al costat dret és on es troba la part més destacable del conjunt; un bonic cobert de pissarra a una vessant i sustentat per embigat de fusta, parets i una columna de pedra. El cobert aixopluga un llarg abeurador a l'esquerra i un safareig a la dreta. L'aigua que sobreeix del dipòsit de reserva alimenta sobradament l'abeurador a través d'un broc de pedra, després passa al rentador que queda al costat. Aquest és de base rectangular i amb les lloses d'una banda inclinades per poder rentar i esbandir la roba.