Font de l'Església de Sant Esteve


Prullans (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3791,1.7365Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,093 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2016


És troba a l'interior de l'església romànica de Sant Esteve, dins la capella de les Fonts Baptismals que queda entrant a mà dreta.


Havia sentit dir que constantment rajava un fil d'aigua, malgrat que el dia de la meva visita no en queia ni una gota.

La font queda dins la capella de les Fonts Baptismals, sota un arc de mig punt de pedra, endarrerit el seu frontal un metre. L'aigua brolla per un broc de pedra encastat al frontal i cau a una pica baptismal isolada de pedra picada, ben treballada, de forma quadrada i que descansa sobre dos peus de pedra.

El frontal de la font ocupa tota la paret de la capella i és un bonic fresc pintat per l'artista Aurora Altisent el 1974. Uns dibuixos al·legòrics que imiten les pintures romàniques fan referència a la creació amb un escrit que diu: "Font d'on brolla aigua viva per donar vida eterna".

El conjunt està guarnit amb ciris i flors, propis d'una església.

Les portes de l'església acostumen a romandre tancades, però els diumenges a dos quarts s'hi celebra missa. Cap a un quart, l'església ja és oberta i és un bon moment per visitar el seu interior abans de l'entrada dels feligresos.

La parròquia està documentada des del segle X. L'església és romànica, del segle XII, modificada durant el XVI, època a la qual pertany el campanar de torre. La part millor conservada de l'obra original és l'absis, semicircular, ampli i llis exteriorment. Té dues finestres de doble esqueixada i arquet adovellat i una franja decorativa sota la cornisa en dents de serra. Els carreus, ben escairats, són més grans a la part del basament i van fent-se més estrets a la part superior. La nau és de planta rectangular i aparell més rústec. Les capelles laterals van ser afegides posteriorment.