Font de Prat d'Aguiló


Montellà (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.2971,1.7141Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,997 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-223  Clica per enllaçar amb la caminada I-223.


La font queda al costat mateix del refugi de muntanya homònim o César August Torras, situat en una de les raconades més boniques de la serra del Cadí, al vessant nord de l'espectacular Pas dels Gosolans.
Per accedir-hi ens apropem a Martinet per la carretera N-260 que porta de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Un cop a Martinet prenem el trencall a Montellà i poc abans d'arribar-hi ens desviem a la dreta per una pista forestal en força mal estat al començament però que més amunt està en millors condicions i sempre ben marcada. Això sí, els pendents pronunciats i les irregularitats del terreny són constant del recorregut. Passem pel mas d'Esconsa, pel coll de Guilera, entrem a mig vessant de la vall de Ridolaina i voregem un seguit d'estreps rocallosos fins al coll de l'Home Mort i l'entrada al prat d'Aguiló, on una cadena ens impedeix seguir. En total uns 11 Km de pista un pèl feixuga. Deixem el cotxe en un espai ample al final de la pista, abans de la tanca. Ja a peu, flanquegem la cadena i continuem per la pista que segueix en direcció sud-oest tot travessant el prat durant uns 350 metres, fins el refugi de Prat d'Aguiló, al costat del qual trobem la font.


La font es troba integrada en el mur de pedra seca que delimita per l'esquerra l'entrada al refugi, al mateix temps que reté les terres. El seu frontal, d'una mica més de mig metre d'amplada, sobresurt per sobre del mur i és coronat per una pedra de majors dimensions que les altres. L'aigua raja a través d'una aixeta de polsador i cau a un bassal semicircular de pedra a mig pam del terra.

La font s'abasteix de l'aigua sobrera de la font dels Coloms, localitzada aquesta a uns 350 metres més al nord, a peu del camí dels Segadors. Allí una arqueta la distribueix i és canalitzada fins uns dipòsits de plàstic per ser utilitzada també pel refugi.

El refugi i la font són propietat de la FEEC i és un excel·lent camp base per practicar el senderisme i l'alpinisme. Disposa de 32 places guardades o 10 en absència de guarda. L'actual refugi fou inaugurat el 1976, substituint l'antic que va ser destruït per un allau. Durant els mesos de juny a octubre està guardat i ofereix menjar i beure. Forma part de la popular travessa Cavalls del Vent, que recorre tots els refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. És parada obligatòria si es fa aquesta travessa o si es vol assolir el Comabona, el cim més popular d'aquesta part de la serra. També hi passa el PR-C-124, un sender lineal que va de Saldes a Olià, enllaçant el Berguedà amb la Cerdanya, travessant la serra del Cadí pel Pas dels Gosolans.