Font dels Coloms


Montellà (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.2944,1.7150Clica per veure la ubicació.
Alçada:2,069 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-223  Clica per enllaçar amb la caminada I-223.


Senzilla font localitzada a uns 350 metres al sud del refugi de Prat d'Aguiló, a peu del Camí dels Segadors que va de Gósol a Bellver de Cerdanya passant pel Pas dels Gosolans. Hi circula també el PR-C-124, ben assenyalat amb les seves franges blanques i grogues.
Per accedir-hi cal situar-nos a peus del refugi de Prat d'Aguiló, al qual s'hi arriba per una llarga i feixuga pista forestal d'uns 11 Km que arrenca poc abans d'entrar al nucli de Montellà. Un cop al refugi, cal seguir en sentit sud/sud-est les marques blanques i grogues corresponents al sender PR-C-124 durant aproximadament 350 metres i serem al costat de la font.


La font no és més que un munt de pedres amuntegades amb dos tubs de plàstic per on sempre hi brolla aigua. Un d'ells, el de més a la dreta, aboca l'aigua directament al terra i s'escola muntanya avall, l'altre omple un abeurador de fibra de dos cossos.

La part de dalt està protegida del bestiar per una barana de fusta. Dins hi trobem una arqueta de plàstic que fa de repartidor de l'aigua, part de la qual és canalitzada mitjançant una mànega fins uns dipòsits situats prop del refugi per abastir-lo i a més alimentar la font de Prat d'Aguiló, que està al costat del refugi.

Malgrat la seva senzillesa, aquesta font ha estat i encara és molt apreciada, doncs és l'últim punt d'aigua que amb seguretat trobarem abans d'arribar a la font Tortera que queda gairebé dos quilòmetres més amunt, passat el Pas dels Gososlans.

Per aquest camí passaven els segadors que, provinents de Gósol al Berguedà, eren contractats a la Cerdanya com a temporers. També va ser freqüentat d'antic per traginers i contrabandistes. Avui sols ho fan, per plaer, els excursionistes.

Les vistes des de la font són excepcionals. A baix ens queda Prat d'Aguiló presidit pel refugi homònim, a recer del turó d'Aguiló i el Blancor darrere seu.